Project Details

  • Construction Date

    2014

  • Location

    Padova, IT 2014

  • Categories:

APARTMENT RENOVATION IN THE OLD CITY

Padova, Italy, 2014

Name: Apartment Renovation
Client: Private
Project Typology: Houses
Location: Padova, PD, Italy
Year: 2014
Total Floor Area: 180 sqm
Firm: B+D+M Architetti
Designers: Alex Braggion

The project is a sustainable renovation of a 120 square meter apartment built in the 60s in Padua: the distribution and internal spatiality was completely revolutionized. The main challenge of the project was to create a bio-ecological home and, at the same time, to transform the apartment into a contemporary space. High energy consumption and low environmental comfort have been solved by completely covering the perimeter of the house with wood fiber panels and fiber cement slabs. The floor was insulated and made radiant, the ceiling lowered, soundproofed and thermally insulated. The apartment is conceived like a single large space: fluid and open, without closed rooms, consisting of walls in acoustic plaster-fiber panels that, thanks to full-height mobile doors and sliding doors, make the rooms communicating with each other. Custom furniture and wardrobes as well as transparency effects between the rooms contribute to increase the internal spatiality, which makes the residence an innovative and contemporary space. The fluidity of the spaces allows the tenants to access at the same time to the splendid panoramas enjoyable from the opposing faces. he finishes are made up of few natural materials such as natural oak wood and plaster-fiber panels. The lighting project, which involves the use of LED lamps, has been designed to determine and enhance the various spaces and coverings. Energy saving, bio-architecture, ergonomics and comfort are distinctive features of this intervention, a reflection of a sustainable architectural approach.

 

Il progetto consiste nella ristrutturazione sostenibile di un appartamento di 120 metri quadrati costruito negli anni ’60 a Padova: la distribuzione e la spazialità interna sono state completamente rivoluzionate. La sfida principale del progetto è quella di creare una casa bio-ecologica e, allo stesso tempo, di trasformare l’appartamento in uno spazio contemporaneo. L’elevato consumo energetico e il basso comfort ambientale sono stati risolti rivestendo completamente il perimetro della casa con pannelli in fibra di legno e lastre in fibrocemento. Il pavimento è stato isolato e reso radiante, il soffitto è stato abbassato, insonorizzato e isolato termicamente. L’appartamento è concepito come un unico grande spazio: fluido e aperto, senza stanze chiuse, costituito da pareti in pannelli acustici in fibra di gesso che, grazie a porte mobili a tutta altezza e porte scorrevoli, rendono gli ambienti comunicanti tra loro. Arredi e armadi su misura, nonché effetti di trasparenza tra gli ambienti, contribuiscono ad aumentare la spazialità interna, che rende la residenza uno spazio innovativo e contemporaneo. La fluidità degli ambienti permette agli inquilini di accedere contemporaneamente agli splendidi panorami godibili dai fronti opposti. Le sue finiture sono composte da alcuni materiali naturali come il legno di quercia naturale e i pannelli in fibra di gesso. Il progetto illuminotecnico, che prevede l’utilizzo di lampade a LED, è stato studiato per caratterizzare e valorizzare i vari spazi e rivestimenti. Risparmio energetico, bioarchitettura, ergonomia e comfort sono le caratteristiche distintive di questo intervento, riflesso di un approccio architettonico sostenibile.