Project Details

  • Construction Date

    2012

  • Location

    Selvazzano Dentro, PD, IT 2012

  • Categories:

COUNTRY VILLA

Selvazzano Dentro, PD, Italy, 2012

Name: Country Villa
Client: Private
Project Typology: Houses
Location: Selvazzano Dentro, PD, IT
Year Started: 2010
Year Completed: 2012
Volume: 1’200 cubic meters
Firm: B+D+M Architetti
Jessica Sarli
Designers: GianPaolo Di Benedetto
Jessica Sarli
Awards: Best Works – Barbara Capocchin Prize 2014

This project was selected among the best works of the Barbara Cappochin Prize in the 2014 edition. The building is developed in three distinct volumes with different shapes and heights, unified with the same white-plastered texture. The main entrance, located on the west side, is visually marked by the cantilever roof. The living room, located in the central zone of the house, has a double height area: the other spaces of the house are built around this central void. Three large windows overlook three sides of the garden, ensuring natural lighting at all hours of the day. Through a large window, the kitchen is connected to a portico: this latter envelops it, extending the space towards a veranda and the garden. The contemporary forms of the project are set against the use of traditional materials, such as porphyry in outdoor flooring and wood in coatings. Particular attention was given to the lighting design, in particular to the artificial lighting: it was not conceived as an accessory, but as an element of the project, which collaborates in the definition of the volumes.

 

Questo progetto è stato selezionato tra le migliori opere del Premio Barbara Cappochin nell’edizione 2014. L’edificio si articola in tre volumi distinti, con forme e altezze diverse, uniti dalla stessa superficie intonacata di bianco. L’ingresso principale, situato sul lato ovest, è visivamente contraddistinto dal tetto a sbalzo. Il soggiorno, situato nella zona centrale della casa, ha una doppia altezza: gli altri spazi dell’abitazione sono disposti attorno a questo vuoto centrale. Tre grandi finestre si affacciano sui tre lati del giardino, garantendo un’illuminazione naturale durante tutte le ore del giorno. Attraverso una grande vetrata, la cucina è collegata ad un portico: quest’ultimo la avvolge, estendendo lo spazio verso una veranda e il giardino. Le forme contemporanee del progetto si contrappongono all’uso di materiali tradizionali, come il porfido nei pavimenti esterni e il legno nei rivestimenti. Particolare attenzione è stata data al progetto illuminotecnico, in particolare all’illuminazione artificiale: non è stato concepito come accessorio, ma come elemento del progetto, che collabora alla definizione dei volumi.