Project Details

  • Construction Date

    2019

  • Location

    Padova, IT 2019

  • Categories:

COUNTRY VILLA

Padova, Italy, 2019

Name: Country Villa
Client: Private
Status: Built
Project Typology: Houses
Location: Padova, IT
Year Started: 2017
Year Completed: 2019
Firm: B+D+M Architetti
Designers: Alex Braggion
GianPaolo di Benedetto
Contributors: Samantha Minozzi
Riccardo Lagioia
Francesco Roccaforte
Construction Company: Pajaro Dr. Alessio

This single-family villa, located in a mainly agricultural area to the north-east of Padua, looks like a flat-roofed prism, articulated in volumes that protrude or set back, creating some open-air quality spaces. The choice of materials comes from the search for essentiality and simplicity, as well as from consideration of the characteristics of the surrounding area and rural landscape. The main feature is the cladding of the entire house in exposed clay bricks, evoking the walls of traditional country houses. The morphology and composition of the interior spaces follow the same concept found in the exteriors, and the large glazed openings and deep loggias in the living area also allow a strong relationship of continuity between the enclosed spaces and the garden. At the same time, the double height increases brightness and perceived space, connecting the large open space with the gallery on the first floor. Despite the generous extension of the lot, the house is located in the closest area to the road and built on two floors in order to maintain a more limited footprint on the ground, favouring the free outdoor area.

 

Questa villa unifamiliare, situata in un’area prevalentemente ruralea nord-est di Padova, si presenta come un prisma a tetto piano, articolato in volumi compenetranti e creando spazi di qualità all’aperto. La scelta dei materiali nasce dalla ricerca dell’essenzialità e della semplicità, oltre che dalla considerazione delle caratteristiche del territorio circostante e del paesaggio rurale. La caratteristica principale è il rivestimento dell’intera casa in mattoni di argilla a vista, che evoca i muri delle tradizionali case di campagna. La morfologia e la composizione degli spazi interni seguono lo stesso concetto che si ritrova negli esterni, e le grandi aperture vetrate e le profonde logge della zona giorno permettono anche un forte rapporto di continuità tra gli spazi chiusi e il giardino. Allo stesso tempo, la doppia altezza nella zona giorno aumenta la luminosità e lo spazio percepito, collegando il grande open space con la galleria al primo piano. Nonostante la generosa estensione del lotto, la casa si trova nella zona più vicina alla strada e si sviluppa su due piani per mantenere un’impronta più limitata al suolo, privilegiando lo spazio esterno libero.