Project Details

  • Construction Date

    2016

  • Location

    Padova, IT 2016

  • Categories:

HOUSE FOR AN ART COLLECTOR

Padova, Italy, 2016

Name: House for an Art Collector
Client: private
Status: Built
Typology: Houses
Location: Padova
Province: PD
State: Italy
Year Started: 2014
Year Completed: 2016
Total Floor Area: 400 sqm
Firm: B+D+M Architetti
Designers: Alex Braggion
Contributors: Samantha Minozzi
Darka Perincic
Filippo Malachin
Serena Vianello

The urban settlement has the typical characteristics of the garden city: a dense, deep and narrow allotment, composed of single or multi-family houses of residential type, developed mainly on two floors above ground with annexed private gardens. From the outside this single-family house looks like a regular parallelepiped surmounted by a smaller one with a single pitch roof. The choice of materials follows this search for essentiality and simplicity, and the façades consist of a ventilated white fibre cement wall, letting the building stand out further within the urban fabric. The strength of the project is to be reached in the hierarchical dialogue between the exterior and the interior spaces: the extreme tightness perceived by the façade on the public street is dissolved and transformed by the glass façade on the interior outsides, revealing a deep intimacy between the garden and the double high space of the interiors.

 

L’insediamento urbano ha i caratteri tipici della città giardino: una lottizzazione stretta e profonda piuttosto fitta, composta di case unifamiliari o plurifamiliari di tipo residenziale, sviluppate principalmente su due piani fuori terra con annessi giardini privati. Dall’esterno questa abitazione unifamiliare appare come un parallelepipedo regolare sormontato da uno più piccolo con copertura ad una falda. La scelta dei materiali segue questa ricerca di essenzialità e semplicità, e le facciate sono costituite da una parete ventilata in fibrocemento di colore bianco, facendo ulteriormente emergere l’edificio all’interno del tessuto urbano. La forza del progetto va ricercata nel dialogo gerarchico tra gli spazi esterni e quelli interni: l’estrema compattezza percepita dalla facciata sulla strada pubblica viene sciolta e tramutata dalla facciata in vetro sugli altri lati esterni, rivelando una profonda intimità tra il giardino e la doppia altezza interna della zona giorno.