Project Details

  • Construction Date

    2015

  • Location

    Padova, IT 2015

  • Categories:

PATIO VILLA

PADOVA, ITALY, 2015

Name: Patio Villa
Client: private
Status: Built
Typology: Houses
Location: Padova, PD, Italy
Year Completed: 2015
Total Floor Area: 400
Firm: B+D+M Architetti
Paolo Picconi
Designers: Paolo Picconi
Gian Paolo Di Benedetto
Paolo Meneghetti
Contributors: Giada Bonello
Giulia Grigoletto

The project consists of two mirrored and inverted buildings, placed opposite each other in a central symmetry, joined by a series of porticoes that bind and envelop them, letting the whole appear as a single organic complex. Between the two houses a system of patios is designed, sometimes uncovered, sometimes covered, hypogeal and apogeal, which visually enlarge the space of the ground floor and the basement. These open spaces strongly characterise the two dwellings, also creating a private, protected garden inside. The two houses are almost identical, and are articulated in a mirrored way from a volumetric and distributive point of view: on the ground floor are located the entrance, the large living area, the kitchen, the facilities, the double garage and the staircase that allows access to the upper floor and the basement. The two houses are almost identical, and are articulated in a mirrored way from a volumetric and distributive point of view: on the ground floor are located the entrance, the large living area, the kitchen, the facilities, the double garage and the staircase that allows access to the upper floor and the basement. The living area is divided into two parts by its core, the fireplace. The first area, close to the entrance and double height, is dedicated to the reception of the guest, while the other is definitely more intimate and reserved. To the right of the entrance, separated by a full-height glass door, there is a large dining area. The spaces on the ground floor draw light from the large glass window, which can be opened to extend the living area to the patio, without interruption and maintaining the same privacy as an indoor environment, but in the open air. In any case, this adjacent green area is a visual and perceptive extension even if the windows are closed.

 

Il progetto è costituito da due fabbricati specchiati ed invertiti, posti uno di fronte all’altro in una simmetria centrale, congiunti da una serie di porticati che li legano e li avvolgono, facendo apparire il tutto come un unico complesso organico. Tra i due edifici si viene a creare un sistema di patii talvolta scoperti, talvolta coperti, ipogeii e apogei, che permettono di ampliare visivamente lo spazio del piano terra e di quello interrato. Questi spazi aperti caratterizzano fortemente le due abitazioni, creando inoltre un giardino privato e protetto all’interno. Le due abitazioni sono quasi identiche, e si articolano in maniera speculare dal punto di vista volumetrico e distributivo: al piano terra trovano collocazione l’ingresso, l’ampia zona giorno, la cucina, i servizi, il garage doppio e la scala che permette di accedere al piano superiore ed all’interrato. Le due abitazioni sono quasi identiche, e si articolano in maniera speculare dal punto di vista volumetrico e distributivo: al piano terra trovano collocazione l’ingresso, l’ampia zona giorno, la cucina, i servizi, il garage doppio e la scala che permette di accedere al piano superiore ed all’interrato. La zona giorno è divisa in due parti dal suo nucleo nevralgico, il caminetto. La prima zona, vicina all’ingresso e in doppia altezza, è dedicata all’accoglienza dell’ospite, mentre l’altra è decisamente più intima e riservata. A destra dell’ingresso, separata da una porta vetrata a tutt’altezza, si articola un’ampia zona pranzo. Gli spazi del piano terreno traggono luminosità dall’ampia vetrata, che può essere aperta per estendere la zona giorno al patio, senza soluzione di continuità e mantenendo la stessa riservatezza di un ambiente interno, ma a cielo aperto. In ogni caso, questa area verde adiacente costituisce un’estensione visiva e percettiva anche a finestre chiuse.