Project Details

  • Construction Date

    2019

  • Location

    Pordenone, PN, IT, 2019

  • Categories:

PORDENONE SECONDARY SCHOOL

Pordenone, Italy, 2019

Name: Pordenone Secondary School
Organizer: Municipality of Pordenone
Project Typology: Educational
Location: Pordenone (PN)
Year: 2019
Competition Typology: Open
Total Floor Area: School 4.930 sqm
Gym 1.090 sqm
Outdoor Area:
Volume: 25.707 cubic meters
Cost (estimated): €6.649.739,75
Firm: B+D+M Architetti
Designers: Alex Braggion
Gianpaolo Di Benedetto
Contributors: Samantha Minozzi
Francesco Roccaforte
Riccardo Lagioia

The project for the new lower secondary school “G. Lozer ”in the Torre district takes its cue from the need to reconfigure an entire urban area that include also the primary school “Beato Odorico”, the nursery school “The Kite”, the social center for the elderly and the volunteer center Auser – “Fabiano Grizzo “. The composition consists in the project of two compact but separate blocks, school and gym, so the relationship between the two artifacts  is clear and generates free space, increasing the quantity and the quality of the green area.

The composition consists of three elements:
• The green space that, by binding with the park of the primary school, becomes the only green lung for the school and the neighborhood;
• The school, located in the current area of ​​the building, is a compact and autonomous element equipped with all the spaces provided by the DM 18/12/1975. The school can be reached from the entrance of via Zara with a porticoed path that links the school building with gym;
• The gym equipped with changing rooms is located in front of Via Zara and presents, on the south side near the driveway entrance from via Generale Cantore.

The common areas change the character of the secondary school. That spaces support and stimulate the social relations between teachers and students and are also the spaces of connection between the clusters and the laboratory areas. The space on the classrooms is separated by three courtyards, in which the plants creepers cross the void.
The large and green terraces outside the classrooms serve by extension of the same as educational rooms in which they are promoted botanical activity. The project brings the outdoor park inside the building helping to improve the relationship with nature in line with the approach introduced by Montessori who places life and nature at the center of the educational method.