Project Details

  • Construction Date

    2012

  • Location

    Berlin, DE 2012

  • Categories:

ZLB - Neue Zentral und Landesbibliothek

Berlin, Germany, 2012

Name: ZLB – Neue Zentral und Landesbibliothek
Organizer: Senatsverwaltung Stadt Berlin
Project Typology: Culture
Location: Berlin, DE
Year: 2012
Competition Typology: Restricted
Stage: single stage
Firm: B+D+M Architetti
Studioarchitettura
Contributors: Laura Bogon
Micol Bergamo

In the project for the new Zentral und Landesbibliothek, architectural and urban aspects are inextricably linked, so much that we could say, considering the size and importance of the work, it is an architectural project on an urban scale.

One of the main themes is the construction of the limit, as the new library gives shape to the southern edge of the Tempelhofer Damm district.

Its prospect, which extends west-to-east, from the square on the Tempelhofer Damm to the park, becomes the architectural backdrop that marks the penetration of the park through the Rollbahnfugen up to the Tempelhofer Damm.

The Zentral und Landesbibliothek,  from an urban point of view, has a dual character: being a building belonging to the Tempelhofer Damm district but at the same time being part of the wider context of the Tempelhof park.

The building therefore, in addition to establish close relations with the district and its open spaces, has a visual relationship with the city, being visible from a great distance thanks to the vast emptiness of the park.

The building is compact, incorporating the type of large court block used in the planning of the various neighborhoods gravitating around the Tempelhof park.

In fact, it is divided into two square blocks of square plan, 81 meters on each side, juxtaposed and superimposed on a permeable and transparent ground floor.

Around the courtyard facing the square and the Tempelhofer Damm all the management and administration spaces are gathered while the courtyard facing the park houses the actual library.

Below these two functional blocks the public spaces are articulated in a fluid way, in a relationship of great permeability with the context.

The books, the characteristic and specific element of the library, immediately became protagonists of the interior space.

The backdrop of the large, full-height entrance hall is the book store, which covers a total of 9 floors, almost a building in the building. The simplicity of the proportions, the clarity of the form, the great dimension, contribute to underlining the public character of the building and its ambition to become an architectural symbol of the 21st century .